Aflevering 3 : Dr. Heykants

Dr. Heykants is een Belgische dermatologe met 25 jaar ervaring. Ze legt uit hoe complex psoriasis is: de ziekte tast niet alleen je huid aan, maar verhoogt ook het risico op andere aandoeningen zoals psoriatische artritis, hartziekten en depressie. Hoewel de behandelingen enorm zijn geëvolueerd, zijn sommige patiënten nog altijd slecht geïnformeerd. Heykants moedigt de patiënten aan om een dermatoloog te raadplegen en samen een doeltreffende oplossing te zoeken.

Samenvatting

Dr. Heykants is al 25 jaar dermatoloog in de Belgische Kempen, in het noorden van het land. Die specialisatie was voor haar een logische keuze: de huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Psoriasis is veel meer dan alleen een huidziekte, want inmiddels weten we dat ze ook inwendige klachten kan veroorzaken. De ontstekingsreactie kan zich namelijk uitbreiden naar andere organen dan alleen de huid. Ze kan bijvoorbeeld de gewrichten aantasten: we spreken dan van psoriatische artritis. "We weten nu ook dat mensen met psoriasis een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten, een hartinfarct of een depressie13,14" zegt dr. Heykants.

Symptomen en soorten psoriasis

Veel factoren kunnen psoriasis uitlokken: er speelt een genetische factor mee, maar dat is niet de enige oorzaak. Vaak wordt stress genoemd als uitlokkende factor, maar ook een trauma of val kunnen een trigger zijn. Psoriasis treft 3 tot 5% van de bevolking, vaak al in de puberteit of rond de leeftijd van vijftig jaar. De ziekte komt het vaakst voor op de strekzijden van het lichaam, bijvoorbeeld op de ellebogen of de knieën. Daardoor onderscheidt psoriasis zich van eczeem, dat meer in de plooizijden van het lichaam voorkomt.13,14 Er zijn verschillende vormen van psoriasis:

Plaque psoriasis: wordt gekenmerkt door grotere rode letsels die afschilferen.

Psoriasis guttata: ontstaat vaak na een keelontsteking, wordt gekenmerkt door kleine druppelvormige letsels over het hele lichaam.

Psoriasis inversa: deze vorm is meer gelokaliseerd in de huidplooien, onder de borsten, in de lies, tussen de billen en in de navel.

Bij al die vormen van psoriasis is heel vaak ook de hoofdhuid aangetast. Tot slot kan nagelpsoriasis een teken zijn van psoriatische artritis.

Nieuwe behandelingen

"Hoe meer letsels je hebt, hoe belangrijker het is om de psoriasis te behandelen om het risico op andere ziekten te voorkomen", zegt dr. Heykants. Zeker nu de behandelingen duidelijk verbeterd zijn. "Toen ik pas met mijn praktijk begon, was het behoorlijk frustrerend", vervolgt de dermatologe. Maar tegenwoordig hebben patiënten veel meer betere vooruitzichten, dankzij een waaier van nieuwe behandelingen. Toch zijn die behandelingen niet altijd direct toegankelijk. De arts moet een behandelplan uitwerken met een aantal voorbereidende stappen: zo moet er eerst lichttherapie worden gegeven, de zogenaamde PUVA (psoralen and ultraviolet A (UVA) therapy)-behandeling. Pas als de resultaten uitblijven of de letsels terugkomen, wordt op een andere behandeling overgeschakeld.

Die nieuwe behandelingen zijn vaak biologicals, toegediend in de vorm van injecties. Ze werken heel gericht. Wanneer een patiënt zijn letsels ziet verminderen, is hij snel tevreden. "Vaak zijn patiënten zelfs sneller tevreden dan de arts die hen behandelt, want als arts weet je dat je met de nieuwe behandelingen nog doelgerichter kunt werken. En je wil proberen om de huid van de patiënt volledig of toch bijna volledig schoon te krijgen."

Te veel slecht geïnformeerde patiënten

Helaas zijn nog altijd veel patiënten niet op de hoogte van die recente ontwikkelingen en de vaak heel positieve vooruitzichten. Soms blijven ze vasthangen in een behandeling die niet echt werkt en hebben al heel lang geen dermatoloog meer gezien. "Tegen alle patiënten met psoriasis wil ik zeggen: geef de moed niet op," besluit dr. Heykants. "Raadpleeg een dokter, want er bestaan echt oplossingen."

Luister naar de aflevering op je favoriete platform