Aflevering 2 : Cathrien

Cathrien, 40 jaar, leerkracht, heeft sinds haar zeventiende psoriasis. De vele crèmes die ze krijgt voorgeschreven, werken niet. Tot de dag dat een nieuwe dermatoloog een oplossing voorschrijft die alles anders zal maken. Volgens Cathrien hoef je jezelf absoluut niet weg te stoppen vanwege je psoriasis en moet je vooral niet onnodig lijden terwijl er oplossingen bestaan.

Samenvatting

Cathrien is 40 jaar, leerkracht in het bijzonder onderwijs, en lijdt al sinds haar zeventiende aan psoriasis. Eerst denkt haar arts dat het om eczeem gaat en krijgt ze speciale crèmes voorgeschreven. Maar de vlekken verdwijnen niet. Haar arts verwijst haar door naar een dermatoloog, die de diagnose psoriasis stelt.

"Ik had een vriendin bij de hockeyclub die ook psoriasis had," zegt Cathrien. "Al lachend hadden we het over onze gedeelde factor: de P-factor. We wisselden tips en zalfjes uit."

Wanneer crèmes niet volstaan

Cathrien probeert een heleboel zalfjes en crèmes tegen psoriasis, maar niets helpt echt. En dan vindt ze toch de oplossing: injecties. Maar het kost tijd om die behandeling te krijgen. Eerst moet Cathrien lichttherapie volgen. In Nederland, waar ze dan woont, kan dat met speciale apparaten die bij haar thuis worden geleverd. Eerst werkt het, maar al snel blijven de resultaten weer uit. Na twee zwangerschappen slaat de psoriasis opnieuw in alle hevigheid toe. Ze raadpleegt een andere dermatoloog, in België deze keer. Die bevestigt dat het om een ernstige vorm van psoriasis gaat en stelt injecties voor. "Vanaf de tweede injectie was ik helemaal psoriasisvrij", zegt Cathrien.

Psoriasis van binnenuit behandelen

"Ik besefte ook dat psoriasis een auto-immuunziekte is", vervolgt Cathrien, "en dat de gevolgen ook je lichaam vanbinnen kunnen aantasten: een bloedproef kan dat tonen. Je moet dus het probleem vanbinnen kunnen aanpakken.”

Positief blijven, jezelf blijven … maar ook voor jezelf zorgen!

Hoewel ze jarenlang aan psoriasis leed, weigerde Cathrien om niet zichzelf te zijn. Ze bleef rokjes dragen en naar de sauna gaan. "Ik heb nooit een behoefte gevoeld om het te verbergen," zegt ze. Cathrien raadt andere patiënten aan om hun toestand niet te dramatiseren, maar wel een behandeling te zoeken: "Zeg gewoon tegen jezelf: oké, sommige mensen hebben zweetvoeten, ik heb psoriasis. Blijf positief en onderga je psoriasies niet, want er zijn medicijnen die je symptomen snel kunnen verlichten," besluit ze.

Luister naar de aflevering op je favoriete platform