Ik kan wel meer leren over psoriasis: blog
Heb je zelf psoriasis of ken je iemand die deze aandoening heeft? Dat is zeker niet ongewoon. De ziekte komt immers voor bij 1 op de 30 personen1. Hoewel de huidaandoening steeds beter bekend is bij het grote publiek, blijven er nogal wat vooroordelen bestaan. Zeker over de besmettelijkheid en erfelijkheid. Zo krijgen artsen geregeld patiënten over de vloer die zich afvragen of hun psoriasis besmettelijk is voor hun omgeving. In dit artikel gaan we dieper in op de triggers van psoriasis.
Hardnekkige mythes
Psoriasis blijft meestal niet onopgemerkt, zeker op de zichtbare delen van het lichaam. En een ongeoefend oog identificeert de vlekken en schilfers die door de aandoening worden veroorzaakt, ook niet altijd als psoriasis. Net als bij andere inflammatoire huidziekten bestaan er over psoriasis allerlei misvattingen. Vooral over de triggers en overdracht van de aandoening. Is psoriasis besmettelijk? Kun je de ziekte oplopen van iemand met plaques? Kun je psoriasis doorgeven aan je kinderen? Lianne vertelde ons onlangs over een nare jeugdherinnering, waarbij een redder haar vroeg om uit het zwembad te komen omdat hij wilde weten of ze besmettelijk was. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: psoriasis is niet besmettelijk! Het is een chronische auto-immuunziekte die gekenmerkt wordt door een versnelde deling van keratinocyten2, de hoorncellen in de opperhuid. Psoriasis ontstaat dus niet door een infectie of een gebrek aan hygiëne, maar door een slecht functionerend immuunsysteem.
Erfelijke ziekte?
Hoewel we nog in het duister tasten over de oorzaken van psoriasis, hebben studies aangetoond dat de ziekte genetisch bepaald is. Iemand die een familielid in de eerste of tweede graad heeft met psoriasis, loopt meer risico om de ziekte te krijgen dan iemand anders.3 Zo heeft een kind van een ouder met psoriasis ongeveer 28% kans om zelf de ziekte te krijgen. Dat cijfer stijgt zelfs tot 65% als beide ouders psoriasis hebben.4
Bovendien is er bij personen die al vroeg last hebben van een ernstige vorm van psoriasis, vaak een voorgeschiedenis in de familie. Als de ziekte pas later ontstaat, zit ze meestal niet in de familie en is de aandoening over het algemeen ook minder ernstig.5,6
Het staat niet vast dat je psoriasis krijgt
“Dus als mijn vader psoriasis heeft, betekent dat automatisch dat ik de ziekte ook krijg?” Niet noodzakelijk. Genetisch wordt de kans doorgegeven om de ziekte in de loop van je leven te krijgen. Of de ziekte ook daadwerkelijk de kop opsteekt, hangt af van andere omgevingsfactoren en van je levensstijl. Deze risicofactoren spelen onder meer een rol7:
- verwondingen, zoals een snijwonde, een insectenbeet of een zonneslag
- alcohol en roken
- stress
- infecties (in het bijzonder streptokokkeninfecties)
- hormonale veranderingen, zoals de puberteit en de menopauze
Wetenschappers hebben de oorzaken van deze aandoening nog niet volledig kunnen doorgronden. Eén ding is echter zeker: als een patiënt psoriasis heeft, hangt de behandeling niet af van de erfelijkheid van de ziekte. Dermatologen bepalen de juiste behandeling op basis van patiëntspecifieke factoren, zoals de omvang van de plaques, de levensstijl en de specifieke behandelingsdoelen van de patiënt. De therapieën worden steeds geavanceerder en blijven ook voortdurend evolueren. Voorlopig valt psoriasis nog niet te genezen, maar wetenschappers hopen de ziekte in de toekomst te kunnen behandelen nog voor ze zich manifesteert.
###
AbbVie SA/NV_BE-ABBV-230015 (v1)_March 2023
Referenties:
- Psoriasis contact, https://www.psoriasis-contact.be/mon-psoriasis/, geraadpleegd op 1 maart 2023.
- Rendon A, Schäkel K. Psoriasis Pathogenesis and Treatment. Int J Mol Sci. 2019 Mar 23;20(6):1475. doi: 10.3390/ijms20061475. PMID: 30909615; PMCID: PMC6471628.
- Dand N, Mahil SK, Capon F, Smith CH, Simpson MA, Barker JN. Psoriasis and Genetics. Acta Derm Venereol. 2020 Jan 30;100(3):adv00030. doi: 10.2340/00015555-3384. PMID: 31971603; PMCID: PMC9128944.
- Psoriatic disease and the immune system. National Psoriasis Foundation. Beschikbaar op: https://www.psoriasis.org/psoriatic-disease-and-the-immune-system/. Geraadpleegd op 28 februari 2023.
- Boehncke WH. Etiology and pathogenesis of psoriasis. Rheum Dis Clin N Am. 2015;41: 665-675.
- Wuepper KD, Coulter SN, Haberman A. Psoriasis vulgaris: a genetic approach. J Invest Dermatol. 1990;95:2S-4S.
- NHS, Psoriasis Causes. https://www.nhs.uk/conditions/psoriasis/causes/, geraadpleegd op 6 maart 2023
Ik kan wel
weer een gezonde huid hebben
Je verdient het om je goed te voelen in je vel. Een gezonde huid is vandaag de dag een realistisch streefdoel.
Durf erover te praten met je dermatoloog. Vraag met behulp van onze gespreksgids naar de best mogelijke verzorging voor jou.
Your voice makes a difference
Be clear about your goals. The power to speak up, feel confident and demand the best care is within you. Sharing your story could be your next step to feeling free from psoriasis—and possibly inspire others to do the same.