Ik kan wel meer leren over psoriasis: blog

Psoriasis is geen ziekte als alle andere. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschrijft psoriasis als een ernstige aandoening door de chronische aard en de grote last voor het dagelijkse leven als ze niet wordt aangepakt. Psoriasis is bovendien niet voor iedereen gelijk. De ziekte kan iedereen anders beïnvloeden.

Veel mensen met psoriasis hebben een gevoel van hulpeloosheid. Gefrustreerd door hun ziekte denken ze: "Het maakt niet uit wat ik doe, het helpt toch niet." Soms geven ze het dan op en schenken ze geen aandacht meer aan de beheersing van hun huidziekte. Dat is de verkeerde aanpak, en wel hierom:

Jij hebt het heft in handen

Ik leef al 25 jaar met psoriasis, dus ik begrijp hoe overweldigend het kan zijn. Ik herinner me momenten dat het voelde alsof mijn ziekte elk aspect van mijn leven bepaalde. Het is belangrijk om te weten dat dat niet zo is. Hoewel het soms anders aanvoelt, heb jij controle over hoe je psoriasis ervaart. Neem het heft in handen en betrek jezelf bij de behandeling.

Elke reis begint met de eerste stap

Hoe begin je eraan?  Een belangrijke eerste stap van elke reis is om je bestemming te bepalen. Je kunt moeilijk weten of je de goede kant uit gaat als je niet duidelijk weet wat je doel is. Bij psoriasis is het belangrijk om te weten dat je geen genoegen hoeft te nemen met minder of 'slechts een paar schilfers'. Je doel kan van alles zijn, bijvoorbeeld ook een routine opbouwen om je niet te schamen over je huid. Het punt is: wat wil JIJ bereiken met je psoriasisbehandelingsplan? Er is geen goed of fout antwoord, zolang het maar werkt voor jou.

Je dokter kan je helpen om de beste weg te vinden.

Je bent niet alleen op deze reis: je dokter speelt een cruciale rol door je de best mogelijke zorg te geven om je doel te bereiken. Het is belangrijk om de juiste dokter te vinden. Iemand die met je meewerkt, met je praat op een manier die je begrijpt en je helpt om je verwachtingen te bepalen: iemand die je als een echte partner kunt zien. Het kan een uitdaging zijn om de juiste dokter te vinden, maar het is altijd de moeite waard.

Onthoud: je dokter houdt de kaart vast, maar jij hebt het stuur in handen. Jouw input is net zo belangrijk indien je de juiste beslissingen wil maken om je ziekte onder controle te krijgen. Neem dus de tijd om wat onderzoek te doen voor je met je dokter praat. Bereid je consultatie voor met specifieke vragen die je wilt stellen en je eventuele bezorgdheden. En vergeet niet om je dokter te vertellen over je ideale bestemming (je behandelingsdoelen), zodat jullie kunnen samenwerken om ze te bereiken.

Je stem is een krachtig wapen

Helder communiceren kan soms moeilijk zijn, maar onthoud dat jouw stem telt. Zoals ik al zei: ieders ervaring met psoriasis is verschillend. Je dokter is de medische expert, maar jij bent de specialist van je eigen lichaam. Alleen jij weet hoe de ziekte je leven beïnvloedt. Je arts moet JOUW ervaring en JOUW doelen leren begrijpen om je de best mogelijke zorg te kunnen bieden. Spreek vrijuit. Je stem is een krachtig wapen dat je kunt – en moet – gebruiken om je traject actief vorm te geven. Lees hier hoe je het gesprek met je arts over jouw ideale beheersplan, het beste aanpakt.

Abbvie sa/nv -BE-IMMD-210012- v1.0 May 2021

Ik kan wel

weer een gezonde huid hebben

Je verdient het om je goed te voelen in je vel. Een gezonde huid is vandaag de dag een realistisch streefdoel.

Durf erover te praten met je dermatoloog. Vraag met behulp van onze gespreksgids naar de best mogelijke verzorging voor jou. 

Ontdek hier hoe

pool_psoriasis

Your voice makes a difference

Be clear about your goals. The power to speak up, feel confident and demand the best care is within you. Sharing your story could be your next step to feeling free from psoriasis—and possibly inspire others to do the same.

Submit your story

Gelinkte artikels