Ik kan wel meer leren over psoriasis: blog

10 tips voor een geslaagde consultatie bij de dermatoloog

01 November, 2023
Par AbbVie

Zowel wanneer je huisarts je voor het eerst een bezoek aan de dermatoloog heeft aanbevolen als wanneer je een vaste gast bent op de dermatologische dienst, kan je consultatie ontgoochelend zijn. Het is dus belangrijk om je tijd slim te gebruiken. Om het beste uit je consultatie te halen, is het belangrijk om ze goed voorbereiden en eerlijk te zijn tegenover je arts. Volg onze tips om samen met je dermatoloog je psoriasis zo goed mogelijk te behandelen! 

1. Wees duidelijk over je doelstellingen

Spreek van bij het begin van de raadpleging duidelijk met je arts af wat je met de behandeling wilt bereiken. Wil je vooral een gave huid, zonder schilferige plekken? Of wil je in de eerste plaats verlichting van je jeuk of minder schilfers op je hoofdhuid? Als je uitlegt wat je van de behandeling verwacht, zal je dermatoloog de beste oplossingen kunnen voorstellen.

2. Bereid je goed voor

Houd al je vragen binnen handbereik (op je telefoon, in je portefeuille …), zodat je tijdens de afspraak gewoon je lijstje kunt bovenhalen. Weet je niet goed waar te beginnen? In onze medische gespreksgids vind je allerlei handige tips! Aarzel ook niet om foto’s van je psoriasis en de huidige toestand van je huid mee te nemen. Ze kunnen nuttig zijn wanneer je straks je vragen stelt. 

3. Wees concreet

Het is belangrijk om concreet te zijn wanneer je je arts bijpraat over je psoriasis en eventuele veranderingen sinds je vorige afspraak. Deel voldoende informatie over je eerdere en je huidige behandelingen: welke behandeling werkte goed en welke niet? Wees ook eerlijk over hoe strikt je je houdt aan je huidige behandelplan. Ga er niet vanuit dat je arts je lichaamstaal kan lezen of begrijpt welke invloed je symptomen en behandeling hebben op je dagelijkse leven. Duidelijke communicatie is een cruciaal onderdeel van elke relatie, ook die met je arts! 

4. Wat weet je over psoriasis?

Zou je kunnen antwoorden als iemand je vraagt wat psoriasis is en hoe het wordt behandeld? Maak je geen zorgen, het is geen schande als dat niet lukt! Maar zelfs als je denkt dat de antwoorden vanzelfsprekend zijn voor je arts, is het belangrijk dat je die vragen stelt. Een goed begrip van het proces achter je aandoening kan helpen om de begeleiding, de behandeling en de resultaten te verbeteren1Hier vindt u meer informatie over psoriasis, hoe u de ernst ervan kunt meten, en mogelijke behandelingen. 

5. Vraag naar betrouwbare informatiebronnen

Vraag je arts welke specifieke websites, folders of patiëntenorganisaties in België hij of zij kan aanbevelen. Via deze bronnen kun je meer informatie inwinnen en in contact komen met andere psoriasispatiënten. 

6. Wees open over hoe je je voelt

Psoriasis is veel meer dan een huidziekte en kan je moreel aantasten. Vertel je arts hoe je je voelt en welke invloed de psoriasis heeft op je dagelijkse leven – op fysiek, mentaal en emotioneel vlak.  

7. Neem iemand mee die je vertrouwt

Als de hoeveelheid informatie je overweldigt of als je je gewoon meer op je gemak voelt met iemand erbij, kun je altijd een vriend of familielid vragen om je te vergezellen naar een belangrijke afspraak. Emotionele steun is van onschatbare waarde! 

8. Onthoud: jouw psoriasis is uniek

Het kan zeker nuttig zijn om zelf opzoekwerk te verrichten en advies te vragen aan andere patiënten. Maar denk erom dat psoriasis een complexe ziekte is: wat werkt voor anderen, werkt niet noodzakelijk voor jou, en omgekeerd. Praat met je arts om je informatie te verifiëren. Laat iets wat je hebt gelezen of gehoord, je er dus niet van weerhouden om iets nieuws te proberen. Maar laat je er evenmin van overtuigen dat het een wondermiddel tegen je psoriasis is. Het is belangrijk om nauw samen te werken met je arts, om de behandeling te vinden die bij je past.

9. Blijf telkens opnieuw dezelfde vragen stellen

De huidige kennis, manieren om de ziekte te beheersen en beschikbare behandelingen veranderen voortdurend. Aarzel dus niet om vragen te herhalen die je tijdens een eerdere afspraak of aan een andere arts al hebt gesteld.  

10. Neem geen genoegen met onduidelijke antwoorden

Wees niet bang om te zeggen: "Ik begrijp het niet, kunt u wat meer uitleg geven?" Je hebt het recht om de informatie te vragen die je nodig hebt om de best mogelijke zorg te krijgen en lekker in je vel te zitten. 

Deze tips lijken misschien eenvoudig, maar ze helpen echt om het beste te halen uit de afspraak met je dermatoloog. Klik hier voor een geheugensteuntje om tijdens de consultatie niets te vergeten.

 

Bronnen:

1. Mayo Clinic. Psoriasis – Diagnosis & treatment. (2019, March 13). Accessed on January, 12, 2022, from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/diagnosis-treatment/drc-20355845

 

AbbVie sa/nv - BE-ABBV-210340 (v.1.0) - January 2022

Gelinkte artikels

Ik kan wel

terug een gezonde huid hebben

Je verdient het om je goed te voelen in je vel. Een gezonde huid is vandaag de dag een realistisch doel.

Durf erover te praten met je dermatoloog. Vraag de beste zorgen dankzij onze gespreksgids. 

Ontdek hier hoe