Ik kan wel meer leren over psoriasis: blog

10 tips om je controleafspraak goed voor te bereiden

10 December, 2020
Geschreven door AbbVie

Afspraken met artsen verlopen niet altijd zoals gepland. Het is belangrijk om de tijd die je krijgt goed te besteden. Praat met je arts over alle manieren waarop je psoriasis effect op je heeft, zelfs als het – om uiteenlopende redenen – lastig kan zijn om open en eerlijk te zijn en dit intieme gesprek te voeren. Je arts zou in principe dé aangewezen persoon moeten zijn om over je psoriasis te praten. Door de volgende tips te gebruiken, maak je van je afspraak een succes en bouw je een hechte band op met je arts.

1. Wees duidelijk over je behandeldoelen

Bespreek meteen bij het begin van je afspraak duidelijk je behandeldoelen: dit is een belangrijke stap voor jou én je arts. Het lijkt misschien vanzelfsprekend om te zeggen dat je een gezonde huid wilt of van die jeuk of schilfers af wilt, van symptomen zoals jeuk of schilferen, maar toch kan deze informatie waardevol zijn voor je verdere behandeltraject. Onthoud: jij mag zelf aangeven wat je precies van je behandeling verwacht.

2. Bereid je goed voor 

Houd steeds een lijstje met vragen binnen handbereik (op je telefoon, in je handtas of portemonnee) zodat je zeker weet dat je de punten die je wil bespreken bij de hand hebt. Weet je niet waar je moet beginnen of zoek je tips voor het opstellen van je lijst? Bekijk dan samen met je arts onze Gespreksgids! Behalve een vragenlijst kun je ook foto’s van je huid maken, als leidraad bij het gesprek met je arts.

3. Wees nauwkeurig

Het is belangrijk om nauwkeurig te zijn als je je arts vertelt over de toestand van je psoriasis en eventuele veranderingen sinds je laatste afspraak. Geef dus ook details over je vroegere en huidige behandelingen. Vertel je arts wat er wel of niet werkte, en zeg eerlijk of je je behandelplan al dan niet strikt hebt gevolgd. Ga er nooit van uit dat je arts je lichaamstaal kan lezen of uit zichzelf aanvoelt welke impact je symptomen en behandeling hebben. Duidelijke communicatie is een belangrijk onderdeel in elke relatie, ook in die met je arts!

4. Zorg dat je weet wat psoriasis is

Als iemand je vraagt wat psoriasis precies is en hoe het werkt, kun jij dat dan uitleggen? Het is niet erg als het antwoord ‘nee’ is. Misschien lijken sommige vragen voor je arts té simpel, maar het is wel belangrijk om zelf enige basiskennis over je ziekte te hebben. Een uitgebreide kennis over de werking van psoriasis zal helpen om beter met je ziekte om te gaan, wat het resultaat van de behandeling alleen maar ten goede komt.1 Ben je op zoek naar meer informatie over psoriasis? Klik dan hier.

5. Vraag naar betrouwbare informatiebronnen

Vraag aan je arts welke websites, brochures en patiëntenverenigingen hij kan aanbevelen. Deze bronnen zullen je meer informatie geven en helpen je om in contact te komen met lotgenoten.

 

6. Wees openhartig over hoe je je voelt

Psoriasis is veel meer dan een huidziekte. Ja, de behandeling werkt misschien en je huid verbetert met de tijd, maar het is en blijft belangrijk om je arts te laten weten hoe je je voelt en in hoeverre psoriasis effect heeft op je dagelijkse leven, zowel fysiek als mentaal en emotioneel.

7. Neem een familielid of een goede vriend(in) mee

Voel je je overdonderd door de hoeveelheid informatie die je krijgt? Of voel je je meer op je gemak met een bekende naast je? Vraag gerust aan een goede vriend(in) of een familielid om met je mee te gaan naar een belangrijke afspraak. Onderschat nooit de kracht van emotionele steun. 

8. Onthoud: jouw psoriasis is uniek

Uiteraard is het nuttig om zelf opzoekingen te doen en advies te vragen aan lotgenoten, maar vergeet niet dat psoriasis een complexe ziekte is. Soms werkt iets heel goed bij de ene persoon, maar niet bij de andere. Laat je niet ontmoedigen door iets dat je op internet leest of hebt gehoord van een vriend. Praat erover met je arts. Het is belangrijk dat je nauw samenwerkt met je arts om het juiste behandelplan te vinden dat voor jou werkt.

9. Blijf dezelfde vragen stellen. Steeds opnieuw

Het wetenschappelijke onderzoek, de technieken om de ziekte onder controle te krijgen en de beschikbare behandelingswijzen veranderen voortdurend. Denk nooit dat je een vraag niet mag stellen omdat je ze al eens hebt gesteld tijdens een eerdere consultatie of aan een andere arts.

10. Neem er geen genoegen mee als je vraag niet beantwoord wordt 

Wees niet bang om te zeggen: “Ik snap het niet helemaal, kunt u het beter uitleggen?” Je hebt het recht om alle informatie te vragen die je nodig hebt, zodat je de optimale behandeling krijgt.

Deze tips lijken misschien voor de hand te liggen, maar ze zullen je helpen om een afspraak met je dermatoloog optimaal te benutten. Ontdek hier meer informatie over het gebruik van duidelijke taal in een gesprek met je arts.

 

Referenties:

1. Mayo Clinic. Psoriasis – Diagnosis & treatment. (2019, March 13). Accessed on June 22, 2020, from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/diagnosis-treatment/drc-20355845

Ik kan wel
weer een gezonde huid hebben

Je verdient het om je goed te voelen in je vel. Een gezonde huid is vandaag de dag een realistisch doel. Durf erover te praten met je dermatoloog. Vraag de beste zorgen dankzij onze gespreksgids.

Ontdek hier hoe

Gelinkte artikels