Ik kan wel meer leren over psoriasis: blog

Hoe herken je psoriasis?

23 September, 2021
Geschreven door AbbVie

Als een patiënt zich meldt met klachten als jeuk of schilfering, beschikt een dermatoloog over duidelijke criteria om de juiste diagnose te stellen. Maar voor de patiënt zelf is een rode plek op de huid niet altijd zo makkelijk te herkennen. Wat zijn de aanwijzingen om psoriasis te herkennen en te onderscheiden van eczeem, pityriasis of schurft?

Je hebt al een tijdje een rode plek op je huid ... Een gewone allergie of een insectenbeet die tijdelijke roodheid veroorzaakt, heb je al uitgesloten. Hoe weet je of het misschien psoriasis is? Witte schilfers en jeuk op specifieke plaatsen kunnen doen denken aan psoriasis, maar vele andere ziekten, zoals eczeem, schurft, huidgriep of schimmelinfecties, lijken erop.

Tijd dus om een afspraak te maken met een huisarts of dermatoloog die het verschil kan zien, zegt dokter Anneleen Batteauw, dermatoloog en allergoloog in het ziekenhuis van Oudenaarde. 

In afwachting van een afspraak met je dokter geven we je graag enkele aanwijzingen om psoriasis te herkennen.

Psoriasis of atopisch eczeem (atopische dermatitis)?

In beide gevallen wordt de ziekte veroorzaakt door een verstoring van het immuunsysteem en manifesteert ze zich door rode vlekken die jeuk veroorzaken1 2. Wat is nu echter het verschil tussen psoriasis en eczeem?

  • Ten eerste de plaats

"Psoriasis komt vooral voor op de rug, de schouders en specifieke plaatsen, zoals de hoofdhuid, de buitenkant van de ellebogen en de knieën," legt dokter Batteauw uit. “Maar psoriasis kan ook andere zones aantasten, zoals de handen, de genitaliën of de nagels.”

“Constitutioneel eczeem, ook bekend als eczeem of atopische dermatitis, komt voor op specifieke plaatsen, die leeftijdsgebonden zijn. Bij kinderen verschijnt de aandoening meestal in de buigzones of plooien van het lichaam, zoals de arm- of de knieholten – en dus niet aan de buitenkant, zoals bij psoriasis. Bij volwassenen kan de ziekte overal op het lichaam verschijnen, met name op de handen, voeten, enkels, polsen, nek en borst, of op de oogleden3.”

  • Ten tweede de constitutie van de patiënt, of het huidtype

“Atopisch eczeem komt voor bij patiënten met een droge huid en een constitutie die als atopisch bekendstaat. Dat betekent dat de huidbarrière verzwakt is, wat leidt tot een droge huid die kwetsbaarder is voor externe agressies en gevoeliger voor allergenen.”

  • Ten slotte, de aanwezigheid of niet van schilfers:

Psoriasis verschilt van eczeem doordat het witte schilfers veroorzaakt: dode huidcellen. Dat is te wijten aan hyperkeratose4: de vernieuwingscyclus van de huid wordt versneld, wat een overdreven huidaanmaak veroorzaakt.

Psoriasis of huidgriep?

Pityriasis rosae of huidgriep verschijnt in fasen: het begint meestal als een ovale, lichtrode vlek – of uitslag – met fijne schubben op de borst, buik of rug, die tot 10 centimeter lang kan worden. Pas daarna ontwikkelt de aandoening zich tot kleinere vlekken die beginnen in het midden van het lichaam. "In een patroon dat de lijnen van de huid volgt," legt dokter Batteauw uit. “Het patroon dat de vlekken vormen, doet soms denken aan een dennenboom of kerstboom.”

De oorzaak van huidgriep is niet helemaal duidelijk, maar de aandoening is waarschijnlijk te wijten aan een virus. Het is dus geen auto-immuunziekte zoals psoriasis. Daarom is de aandoening tijdelijk en verdwijnt ze meestal na 10 weken5 – in tegenstelling tot psoriasis. Dat is een chronische ziekte.

Psoriasis of schurft?

Schurft kan worden verward met eczeem of psoriasis. De aandoening heeft nochtans een heel andere oorzaak, want ze wordt veroorzaakt door een bepaald soort mijt. Daardoor is het ook een besmettelijke ziekte, terwijl psoriasis dat heel duidelijk niet is. Schurft veroorzaakt hevige jeuk, die 's nachts vaak erger wordt.

De aandoening is te herkennen aan kleine blaasjes op de huid en kronkelige groeven, die overeenkomen met de weg die de mijt onder de huid aflegt, of rode of paarsachtige wondjes.6

Dokter Batteauw: "In een verder gevorderd stadium van schurft komt de opperhuid los en ontstaan er korstjes (veel voorkomende wondjes in het gezicht). Vooral de ruimtes tussen de vingers, de dunne huid van de polsen, ellebogen, oksels, billen, geslachtsdelen en borsten moeten worden onderzocht.”

Verschillende soorten psoriasis

Merk tot slot op dat de meest voorkomende vorm van psoriasis weliswaar plaque psoriasis is (58 tot 97% van de psoriasisgevallen)7, maar dat er ook verschillende andere soorten bestaan (zoals psoriasis guttata, psoriasis inversa of psoriasis pustulosa). Ook hier kan een arts meer informatie over geven.

Moet je een huisarts of een dermatoloog raadplegen?

"Er bestaat veel parapsoriasis”, legt dokter Batteauw uit. "Dat zijn ziekten die op psoriasis lijken, maar het niet zijn. Voor een patiënt kan het moeilijk zijn om door het bos de bomen te zien, terwijl een dermatoloog of huisarts wel het verschil kan maken." 

"Ik maak altijd tijd vrij in mijn agenda voor patiënten die door huisartsen naar mij worden doorverwezen. In dat geval gaat het immers om een complexer geval, is er een eerste anamnese afgenomen en hebben de eerste behandelingen vaak niet gewerkt. Het is zeer nuttig om te weten wat al getest is en wat niet werkt. De huisarts kan meestal ook gedetailleerde foto's doorsturen. Deze samenwerking met huisartsen maakt dat een afspraak eerder kan worden ingepland." 

Heeft uw dokter psoriasis bij u vastgesteld? Kom meer te weten over de ernst ervan, uw behandeldoelen en -opties, en onze tips om je volgende consultatie met je arts optimaal te benutten.

Referenties:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/symptoms-causes/syc-20355840; geraadpleegd op 06/07/2021.
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273; geraadpleegd op 06/07/2021.
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273; geraadpleegd op 06/07/2021.
  4. Lowes MA, Suárez-Fariñas M, Krueger JG. Immunology of psoriasis. Annu Rev Immunol. 2014;32:227-55
  5.  https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pityriasis-rosea/symptoms-causes/syc-20376405#:~:text=on%20dark%20skin-,Pityriasis%20rosea%20(rash)%20on%20dark%20skin,branches%20of%20a%20pine%20tree. Geraadpleegd op 28 juni 2021
  6. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scabies/symptoms-causes/syc-20377378 Geraadpleegd op 28 juni 2021
  7. Global Report on Psoriasis. World Health Organization. 2016. Available at: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/204417/1/9789241565189_eng.pdf. Geraadpleegd op 11 augustus 202

 

AbbVie SA/NV_BE-IMMD-210016 (v1)_Aug 2021

Ik kan wel

terug een gezonde huid hebben

Je verdient het om je goed te voelen in je vel. Een gezonde huid is vandaag de dag een realistisch doel.

Durf erover te praten met je dermatoloog. Vraag de beste zorgen dankzij onze gespreksgids. 

Ontdek hier hoe

Gelinkte artikels