Ik kan wel meer leren over psoriasis: blog
Roken en alcohol kunnen bepaalde aandoeningen veroorzaken of verergeren. Denk maar aan hart- en vaatziekten of kanker. Maar wist je dat ze ook psoriasis in de hand kunnen werken?
Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte van de huid die wordt veroorzaakt door een verstoring van het immuunsysteem. Er is soms verwarring met andere huidziekten, maar typisch voor psoriasis zijn de dikke geïrriteerde zones ('plaques') en huidletsels door een overmatige aanmaak van huidcellen in de opperhuid. Hoewel nog niet alles is geweten over de oorzaken van psoriasis, lijkt er bijpsoriasispatiënten duidelijk een interactie te bestaan tussen genetische, immuniteits- en omgevingsfactoren. De levensstijl (stress en voeding, maar ook tabak- en alcoholgebruik) kan leiden tot de uitbraak of verergering van psoriasis [1].
Hoe heeft je levensstijl invloed op psoriasis?
Wie stress zo veel mogelijk vermijdt, evenwichtig eet, regelmatig beweegt, alcohol beperkt en als het even kan ook niet rookt, volgt in feite al een natuurlijke behandeling tegen psoriasis.
Uiteraard is dat makkelijker gezegd dan gedaan wanneer je je slecht of depressief voelt of met een laag zelfbeeld kampt door de ziekte. Psoriasis veroorzaakt heel wat psychologisch en fysiek lijden, en daardoor gaan mensen soms troost zoeken in alcohol of tabak .[2] Je loopt echter het risico in een vicieuze cirkel te belanden. De symptomen van de ziekte kunnen verergeren en je behandeling kan ontregeld raken. [3]
Heeft alcohol schadelijke effecten op de huid?
Alcohol verstoort de algemene werking van het lichaam, vooral van het immuunsysteem. Dat is niet zonder gevolgen voor psoriasis, een ontstekings- en auto-immuunziekte. De functieverstoring van het immuunsysteem door alcohol versterkt immers het fenomeen van hyperproliferatie (overmatige groei) van opperhuidcellen bij psoriasis. Bovendien neemt het risico op de ontwikkeling van huidinfecties toe en worden nagenoeg alle symptomen van de ziekte erger. [4] Kortom, alcohol is niet de oorzaak van psoriasis, maar kan de aandoening we verergeren.
Maakt roken psoriasis erger?
Ja. We weten heel goed dat de nicotine in tabak verslavend werkt en kennen de negatieve effecten op onze gezondheid in het algemeen. Dat roken ook invloed heeft op ons immuunsysteem, is echter veel minder bekend. Nicotine versterkt namelijk bepaalde verstoringen in het immuunsysteem die de oorzaak zijn van psoriasis, zo blijkt. Roken kan dus niet alleen psoriasis veroorzaken, maar ook de symptomen verergeren of zelfs de werkzaamheid van een behandeling beperken. [5]
Dat is vooral het geval bij pustuleuze palmoplantaire psoriasis (op de handpalmen en voetzolen) waar sommige patiënten last van hebben. 95% van de personen die eraan lijden, rookte toen ze de ziekte kregen. Wanneer ze stoppen met roken, merken ze een significante verbetering [6].
Kunnen we daaruit besluiten dat je plaque psoriasis (of psoriasis vulgaris, de meest voorkomende vorm) zou kunnen genezen door te stoppen met roken? De conclusies zijn vooralsnog niet helder, het onderzoek loopt nog [7]. Wél zeker is dat stoppen met roken in ieder geval een verergering van de psoriasissymptomen zou voorkomen [8]. Stoppen met roken is dus belangrijk om de impact van psoriasis op je leven te beperken – om nog maar te zwijgen van alle andere voordelen voor je gezondheid.
Hoe minder je met alcohol en roken?
Ben je vastbesloten om te minderen of zelfs te stoppen met roken of alcohol? Schakel dan de juiste personen in om je slaagkansen te verhogen. Je eerste steun en toeverlaat is je dermatoloog: plan het onderwerp dus zeker in tijdens je voorbereiding op je consultatie en vraag om je door te verwijzen naar een specialist die je kan helpen.
Raap al je moed en geduld bijeen en omring je met de juiste ondersteuning om je plan te doen slagen. Noteer elke verbetering in je psoriasis zodra je minder alcohol drinkt of rookt. Dat helpt je om gefocust te blijven. Die resultaten geven je houvast om je inspanningen vol te houden.
Bronnen:
[1] Raychaudhuri SP, Gross J. Psoriasis risk factors: role of lifestyle practices. Cutis. 2000 Nov;66(5):348-52.
[2] A. Zink, et al. Addiction: an underestimated problem in psoriasis health care. Journal of The European Academy of Dermatology and Venerology. 2017 Aug;31(8):1308-1315
[3] R.B. Warren, et al. Identifying demographic, social and clinical predictors of biologic therapy effectiveness in psoriasis: a multicentre longitudinal cohort study. Br J Dermatol. 2019 May;180(5):1069-1076.
[4] Farkas A, et al. Psoriasis and alcohol: is cutaneous ethanol one of the missing links? British Journal of Dematology. 2010;162 (4),711-716
[5] Naldi L. Psoriasis and smoking: links and risks. Psoriasis: Targets and Therapy 2016;6:65-71
[6] Michaëlsson G, Gustafsson K, Hagforsen E. The psoriasis variant palmoplantar pustulosis can be improved after cessation of smoking. J Am Acad Dermatol. 2006 Apr;54(4):737-8
[7] https://www.psoriasis-association.org.uk/current-research
[8] Fortes C, et al. Relation Between Smoking and the Clinical Severity of Psoriasis. Arch Dermatol. 2005;141(12):1580-1584.
AbbVie SA/NV_BE-ABBV-210311 (v1)_Dec 2021
Ik kan wel
terug een gezonde huid hebben
Je verdient het om je goed te voelen in je vel. Een gezonde huid is vandaag de dag een realistisch doel.
Durf erover te praten met je dermatoloog. Vraag de beste zorgen dankzij onze gespreksgids.
Gelinkte artikels