Ik kan wel meer leren over psoriasis: blog

Psoriasis van de hoofdhuid: het zit niet in je hoofd, maar erop

19 December, 2022
Door Bernd

Als je net als ik psoriasis hebt, ben je vast gewend aan plaques op de huid van je armen, je benen en je rug. Maar wist je dat de helft van alle mensen met psoriasis ook symptomen ervaart op de hoofdhuid? Heb je last van 'roos' en denk je dat er misschien meer aan de hand is? Dan zit de psoriasis misschien niet ín je hoofd, maar erop.

Al zolang ik me kan herinneren, jeukt mijn hoofdhuid. Er zaten ook altijd zilverwitte schilfers in mijn haar. Het was nooit bij me opgekomen dat mijn psoriasis zich ook uitte op mijn hoofdhuid. Pas enkele jaren later, nadat mijn dermatoloog psoriasis van de hoofdhuid had vastgesteld, begon ik langzaam maar zeker het verband te zien. Ik vroeg me af waarom ik nooit de link had gelegd tussen de psoriasis op mijn lichaam en de symptomen op mijn hoofdhuid.

Die vraag is jarenlang blijven hangen en heeft me aangemoedigd om mijn verhaal te delen en mensen bewust te maken van minder bekende problemen bij psoriasis. Sinds ik mijn onlineplatform voor mensen met psoriasis heb opgericht, heb ik met talloze patiënten gesproken. Ik heb gemerkt dat mensen die met symptomen kampen, waaronder psoriasis van de hoofdhuid, zich vaak hetzelfde voelen als ik: verward en verkeerd geïnformeerd. Daarom wil ik graag delen wat ik de afgelopen jaren heb geleerd over psoriasis van de hoofdhuid:

 

Het is geen roos

 

Toen ik voor het eerst schilfers in mijn haar opmerkte, dacht ik (door tal van reclames en een gebrek aan informatie) dat ik gewoon last had van 'normale' roos en dat het met de juiste shampoo opgelost zou zijn. De schilfers lijken inderdaad op roos, maar ze zijn het niet en moeten anders behandeld worden.1 Echte hoofdroos wordt veroorzaakt door een droge hoofdhuid. Psoriasis van de hoofdhuid is echter veel complexer, en vereist een andere behandeling.2 Gebruik je speciale antiroosshampoo en ervaar je nog steeds jeuk en schilfers? Informeer dan eens bij je arts of het psoriasis van de hoofdhuid zou kunnen zijn.

 

Er zijn drie gradaties3

 

Niet iedereen met psoriasis van de hoofdhuid ervaart de symptomen in dezelfde mate. Om te bepalen welke behandeling geschikt is, moet je weten hoe ernstig je aandoening is:

Mild: Minder dan 50% van de hoofdhuid is getroffen; de schilfers, jeuk en roodheid blijven beperkt3

Matig: Minder dan 50% van de hoofdhuid is getroffen; de schilfers, jeuk en roodheid zijn ernstiger waar er plaques ontstaan3

Ernstig: Meer dan 50% van de hoofdhuid is getroffen; de schilfers, jeuk en roodheid zijn vaak en in grote mate aanwezig3

 

Het kan je zelfvertrouwen een ernstige deuk geven

 

Zodra ik wist dat de symptomen op mijn hoofdhuid eigenlijk psoriasis waren, realiseerde ik me hoezeer ik jarenlang had geleden onder de constante roos en jeuk. Psoriasis is vooral stresserend wanneer je weet dat anderen het kunnen zien. Bij psoriasis van de hoofdhuid verschijnen er rode plaques rond de haarlijn die duidelijk zichtbaar zijn als iemand je aankijkt.1 Naast plaques melden sommige mensen dat psoriasis van de hoofdhuid na verloop van tijd kan leiden tot meer haaruitval, wat de psychologische impact verder versterkt. Dat alles kan leiden tot psychologische problemen en stress.

En als je iemand bent die graag met zijn of haar haar bezig is, is het extra zwaar. Ik herinner me een interview met een vrouw toen ik pas begonnen was met mijn website. Ze was verzot op haar haar en vertelde me hoezeer ze als vrouw lijdt onder de psoriasis op haar hoofdhuid. Haar verhaal hielp me om mijn eigen symptomen in perspectief te plaatsen.

 

Je kunt nu meteen actie ondernemen!

 

Ik heb in mijn leven talloze antiroosshampoos gekocht, maar dat had niet gemoeten als ik er eerder met mijn arts over gepraat had. Om de behandeling te krijgen die je wilt, moet je op je gevoel vertrouwen en je dokter zo snel mogelijk vertellen hoe je psoriasis je leven beïnvloedt. Onderschat niet welke impact de symptomen van psoriasis kunnen hebben. Hoe sneller je erover praat en eerlijk bent over het gevoel dat je aandoening je geeft, hoe sneller je vrij kunt zijn van je ziekte.

Blijf niet wachten als je je ongelukkig voelt door je symptomen! Ga op zoek naar een arts die je vertrouwt, en vertel hem of haar wat je dwars zit, zelfs als het 'gewoon wat roos' is.

###

AbbVie SA/NV_BE-ABBV-220150 (v1)_December 2022

Referenties:

  1. Scalp Psoriasis. National Psoriasis Foundation. Available at: https://www.psoriasis.org/scalp/. Accessed on October 27, 2020.
  2. How to Treat Dandruff. American Academy of Dermatology. Available at: https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/scalp/treat-dandruff. Accessed on October 27, 2020.
  3. Ortonne, JP. Scalp psoriasis: European consensus on grading and treatment algorithm. JEADV. 2009 November 10; 23, 1435–1444.
  4. Scalp Psoriasis. UCLA Health. Available at: https://www.uclahealth.org/dermatology/scalp-psoriasis. Accessed on October 27, 2020. 

Ik kan wel

weer een gezonde huid hebben

Je verdient het om je goed te voelen in je vel. Een gezonde huid is vandaag de dag een realistisch streefdoel.

Durf erover te praten met je dermatoloog. Vraag met behulp van onze gespreksgids naar de best mogelijke verzorging voor jou. 

Ontdek hier hoe

pool_psoriasis

Your voice makes a difference

Be clear about your goals. The power to speak up, feel confident and demand the best care is within you. Sharing your story could be your next step to feeling free from psoriasis—and possibly inspire others to do the same.

Submit your story