Ik kan wel meer leren over psoriasis: blog

Psoriasis in de zomer: afzien geblazen

25 July, 2023
Door AbbVie

Het kwik stijgt, de terrassen zitten vol, de vakantie-uittocht is begonnen en het zomerseizoen is volop bezig. Voor veel mensen de ideale periode om lekker uit te rusten, maar psoriasispatiënten zien vaak erg op tegen die zonovergoten dagen. Volgens een Ipsos-enquête1 in opdracht van AbbVie heeft psoriasis een impact op hun vakantiekeuze, activiteiten en sociale leven tijdens de zomermaanden.

 

De blikken van anderen trotseren 

 

Nu de temperaturen oplopen, trekken we luchtigere kleding aan en is ons lichaam meer zichtbaar. Voor mensen met psoriasis ligt dat echter niet voor de hand. Bijna 6 op de 10 patiënten (58%) geven aan bedekkende kleding te dragen omdat ze zich schamen voor hun ziekte. De redenen kunnen verschillen: veel mensen hebben geen zin om vragen te moeten beantwoorden over hun psoriasis (74%), anderen willen kwetsende opmerkingen voorkomen (64%) of niet worden uitgelachen (59%). Ze kiezen dan liever voor vermijdingsstrategieën en gaan bepaalde zaken uit de weg: bijna 4 op de 10 patiënten bleven op hete dagen al eens thuis om niet met hun huid in de kijker te moeten lopen (38%) of gingen op minder gebruikelijke tijdstippen naar buiten om de grote massa te vermijden (37%). 

 

Een ziekte die sociaal isoleert

 

Naast de acceptatie van de ziekte en de impact ervan op het lichaam kunnen de zomermaanden ook een ingrijpende invloed hebben op het sociale leven van psoriasispatiënten. Zo zegt 37% al eens voor een uitstapje in besloten kring te hebben gekozen om de blikken van anderen te vermijden, en geeft 36% de voorkeur aan individuele activiteiten.

Ook het gezinsleven blijft niet gespaard. Eén op de twee ouders met psoriasis vindt het moeilijk om op warme, zonnige dagen eropuit te trekken met de kinderen: 46% schakelde al eens de partner of een familielid in om in hun plaats de kinderen mee naar buiten te nemen, en 44% koos kinderactiviteiten die beter aangepast zijn aan hun huidprobleem.

Tot slot heeft ook het gevoelsleven te lijden onder de ziekte, zeker bij jongeren: 56% liet al eens een vakantieavontuurtje schieten vanwege psoriasis, omdat ze zich niet op hun gemak voelen om over de ziekte te praten.

 

Ingrijpende emotionele impact

 

“Sommige patiënten geven zelfs aan helemaal niet met vakantie te gaan: een kwart van de deelnemers annuleerde al eens een vakantie aan zee (26%) of een vakantie bij vrienden (29%), terwijl anderen minder verlof nemen of hun verlofdagen op een ander moment opnemen, wanneer het koeler is (28%). Op die manier is het niet verwonderlijk dat psoriasis een ingrijpende psychologische impact heeft, zoals we eerder al in dit artikel schreven. Voor 2 op de 3 personen met psoriasis gaat de komst van de zomer overigens altijd gepaard met minstens één van deze negatieve emoties: angst, woede of verdriet.

Om het taboe te doorbreken en de strijd aan te binden met het isolement van psoriasispatiënten, is het belangrijk om de dialoog aan te gaan met je omgeving. Deel je verhaal en vertel over je gevoelens. Aarzel ook niet om je angsten en beperkingen door de ziekte te bespreken met je arts. Een gezonde huid is een realistisch doel in de behandeling van psoriasis. Het is dan ook belangrijk om samen met je dermatoloog regelmatig een nieuwe balans op te maken op dat vlak.

 

###

 

 

AbbVie SA/NV - BE-ABBV-230074 (v1.0) – July 2023

Referenties:

  1. Online-enquête via vragenlijst bij 500 inwoners van Frankrijk van 18 jaar en ouder die door een gezondheidsprofessional gediagnosticeerd zijn met psoriasis (Ipsos-panel, van 30 maart tot 13 april 2022).

Ik kan wel

weer een gezonde huid hebben

Je verdient het om je goed te voelen in je vel. Een gezonde huid is vandaag de dag een realistisch streefdoel.

Durf erover te praten met je dermatoloog. Vraag met behulp van onze gespreksgids naar de best mogelijke verzorging voor jou. 

Ontdek hier hoe

pool_psoriasis

Your voice makes a difference

Be clear about your goals. The power to speak up, feel confident and demand the best care is within you. Sharing your story could be your next step to feeling free from psoriasis—and possibly inspire others to do the same.

Submit your story